Bezplatné poradenství v oblasti energetických úspor a jejich financování

Na komunitní energetický plán navazuje bezplatné poradenství v oblasti úspor a energetiky

Během roku 2023 se v Hořicích konala řada diskuzních besed na téma energetických úspor a investic do renovací domů. Zároveň se potkávali zájemci o možné sdílení energií se svými sousedy. Setkání probíhala v rámci vzniku komunitního energetického plánu (KEP), který soustředí potřeby obyvatel a firem a hledá cesty, jak je naplnit. KEP byl podpořen z Fondu aktivních občanů Irska, Lichtenštejnska a Norska.

Stěžejním doporučením energetického plánu je osobní poradenství, osvěta a pomoc obyvatelům ve snižování energetické náročnosti domů a bytů, či posílení současné 3% energetické soběstačnosti našeho města. Plynule proto navazujeme projektem bezplatného nezávislého energetické poradenství Poradenského a inovačního centra Hořice, podpořeného Ministerstvem průmyslu a obchodu skrze Národní plán obnovy EU.

Obyvatelé nejen Hořic a okolí se tak mohou obrátit na poradce- místního koordinátora, který zdarma pomůže v oblasti energetických úspor. Poradí, jak začít, či pokračovat v už započaté renovaci konkrétní nemovitosti. Pomůže se specifikací zadání a zhodnocení nabídek dodavatelů oken, dveří, či ve volbě způsobu zateplení. Pomůže zhodnotit výhodnost pořízení fotovoltaiky, či se zapojením rodinného/bytového domu do komunitní energetiky. Osvěta a pomoc v oblasti dotací je dobrou prevencí před rádoby výhodnými nabídkami, které především cílí na seniory.

Ing. Tomáš Štayr, realizátor projektu, místní energetický koordinátor
608 913 562

A) Poradenství v oblasti energetických úspor a o možnostech jejich dosahování
B) Koordinace dotační činnosti při zajišťování dokumentů pro vstup do národních (Nová zelená úsporám) a evropských dotačních titulů, vytvoření projektového záměru, nalezení příslušného programu
C) Dotační asistence při podání žádosti o podporu
D) Poradenství v oblasti komunitní energetiky a založení energetického společenství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *