Diskuzní setkání o energetice, Hořice 24.5. 2023

Jak pořídit a provozovat střešní fotovoltaiku a s čím nám pomůže komunitní energetický plán?
Odpoví beseda 24. května od 17.00 hod v přednáškové místnosti za knihovnou v Hořicích

Cestami, jak reagovat na růst cen energií, je vícero. Lze provést investice do úsporných opatření (zateplení objektu, regulace topení, výměna oken a dveří, nový efektivnější zdroj tepla) či instalovat technologie s cílem si vyrobit část spotřebovávané elektrické energie pomocí střešní fotovoltaické elektrárny.
Pořízení elektrárny, střídačů, baterií a dalšího je nemalá investice a nese s sebou potřebu se v tématu zorientovat. Často nejvíce pomůže diskuze se známým, kdo podobné zařízení už má v provozu a je schopen a ochoten sdílet své zkušenosti. Spíše než sledovat nespočet online anonymních referencí je vhodné se přímo setkat s dotyčným, který již dané opatření provedl a má chuť se podělit o zkušenosti. A proč by to dělal? Pořízením ať už střešní fotovoltaiky, nekončí, ale naopak začíná. Každý pak řeší nastavení, provoz, údržbu, a tak vždy přijde vhod poznat a podiskutovat s někým z blízkého okolí, kdo řeší to samé.
Ten, kdo už střešní fotovoltaiku má, logicky řeší, co s případnými přebytky energií. Nově, nejspíše od ledna roku 2024, by měl vejít v platnost zákon zavádějící takzvanou komunitní energetiku. Ta spočívá v možnosti si se slevou z distribuce v rámci ohraničeného území prodávat mezi sebou vyrobenou energii. Cena energie by měla být výhodnější jak pro prodávajícího, tak i kupujícího, který třeba na střešní fotovoltaiku nemá vhodnou střechu. Dalším rozměrem komunitního řešení energetiky bude například zajištění většího společného uložiště energie ať už formou akumulace energie, či transformace do jiného média, které bude možno využít v období, kdy výkon fotovoltaik bude malý (v zimě). Možnostmi spolupráce v rámci energetiky na území Hořic se zabývá právě vznikající komunitní energetický plán. Energie řeší jak domácnosti, podnikatelé, tak i veřejné sektor. Ti všichni se mohou do vzniku komunitního energetického plánu zapojit. Komunitní energetický plán vzniká v rámci projektu Enerkom- energie do komunit, podpořeného Fondem aktivních občanů EU. Cílem je využívat místní obnovitelné zdroje energie a umožnit se do výroby energie zapojit i jednotlivcům. V rámci České republiky je zapojeno 26 obcí a jednou z nich jsou právě Hořice. Vstup na besedu je volný, drobné občerstvení zajištěno.

Ing. Tomáš Štayr
řešitel projektu Energetického komunitního plánu Hořic
tomas.stayr@seznam.cz, 608 913 562

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *